2009. szeptember 30., szerda

A hosszú fehér felhő földje

Így nevezték Új-Zélandot a maorik és igazuk volt, ennél találóbb elnevezést nehezen lehetne kitalálni. Már régóta terveztem, hogy csinálok egy időjárás posztot és mivel a változatosság kedvéért megint zuhog az eső most meg is teszem. Immár lassan két éve vagyunk itt, így van némi tapasztalatom az időjárásról és a különböző évszakokról is.




És ez itt egy kis összefoglaló, hogy a szakavatottak számadatokból is láthassák mi van errefelé. Ez egész Új-Zélandra vonatkozik, majd lentebb lesz egy Auckland-es táblázat is :) A táblázatok és grafikonok a National Institute of Water & Atmospheric Research (NIWA) 1971 és 2000 között mért adatain alapulnak.

Úgy nagy vonalakban: Új-Zélandon viszonylag enyhe az időjárás, sok az eső, de sok a napsütés is. Az időjárást két nagy földrajzi képződmény befolyásolja erősen: a hegyek és a tenger. A kontinentális éghajlathoz képest sokkal kisebb a hőmérséklet ingadozás. Viszont jellemző, hogy az időjárás nagyon gyorsan változhat az éppen átvonuló frontoktól és ciklonoktól függően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor reggel elindulsz vidáman süt a nap, de mondjuk egy fél óra múlva leszakad az ég és olyan zápor kap el, hogy még a cipőd is elázik, a többiről nem is beszélve. Aztán megint kisüt a nap, de már erős szél fúj és pólóban fázol. Ezért itt arra kell készülni, hogy állandóan öltözni és vetkőzni kell. Az, hogy szép az idő, ne tévesszen meg senkit, a pulóvert akkor is érdemes magaddal vinni, mert sosem lehet tudni. Ha magaddal viszed, akkor persze biztosan szép idő lesz egész nap, de ha otthon hagyod, tutira esik az eső.

Mivel Új-Zéland elég nagy és a földrajzi jellemzők nagyon változóak, az északi részre jellemző szubtrópusi klímától a déli sziget csücskénél néha télen mérhető -10 fokig minden van. Az ország legtöbb települése tengerparton, vagy annak közelélben van, ami miatt a hőmérséklet se nem túl meleg, se nem túl hideg. Mivel a déli féltekén van: értelemszerűen a déli rész a hidegebb és az északi rész a melegebb, az évszakok pedig pont fordítva vannak. Nyáron az átlaghőmérséklet kb. 20 - 30ºC között van, télen úgy 10 – 15ºC között.

Érdekességként: az Új-Zélandon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 42°C volt, Marlboroughban, Christchurchben és Rangiora-n (Canterburyben), míg a valaha mért legalacsonyabb -22°C Ophirban (Central Otago).



Új-Zélandra két dolog nagyon jellemző: a napsütés és az eső. És persze a birkák, de majd lentebb kiderül, hogy a birkák épp a napsütés és az eső miatt olyan jellemzők. A napsütéses órák száma nagyon magas : több, mint 2.000 óra jellemző a legtöbb területre. A legnaposabb részek: Bay of Plenty, Hawke's Bay, Nelson és Marlborough, itt a napsütéses órák száma több, mint 2.350 óra. Itt is van téli-nyári óraátállitás, nyáron a leghosszabb napokon, olyan 9-ig fent van a nap.

A légszennyezettség, pl. Európához képest igen alacsony, viszont az UV sugárzás nagyon magas egész évben, de különösen nyáron. De tényleg. Sokkal erősebb, mint Európában, és itt nem vicc, ha nem vagy bekenve megég a bőröd. Már tavasszal is magas, de nyáron szinte életveszélyes naptej nélkül a tengerpartra menni. Így hát itt bizony komolyan kell venni, hogy nyáron csak naptejjel szabad kimenni, valamilyen fejfedőt kell viselni és 11 és 3-4 között ha lehet ne menjünk napra, mert keményen le lehet égni. Ami viszont nagyon jó, hogy az ország legtöbb részén viszonylag magas a napsütéses órák száma még télen is.




Az eső: na, az viszont tényleg nagyon sokat esik. Az átlagos esőmennyiség 640 milliméter és 1500 milliméter között van, egész évben jellemző és sokkal egyenletesebb eloszlást mutat, mint pl. Magyarországon. Ennek köszönhetően Új-Zéland nagyon zöld, rengeteg „őserdő” van, lépten-nyomon ott van az a szép ződ gyep, amit Poldi bácsi annyira hiányolt a nyugdíjba vonuláskor. És persze tele van birkával, szerintem azért mert az emberek utálnak füvet nyírni. Én épp a minap küzdöttem meg a tocsogó, vizes fű lenyírásával és amikor 2 percenként tömődött el a vágórésznél a gép és kellett kézzel kibányászni a sáros, összetapadt, vizes füvet, vágyakozva gondoltam egy kedves kis birkanyájra, aki ezt helyettem vidáman és nagyon szívesen meg(t)enné. Ez az eső-grafikon már csak Aucklandre vonatkozik és a mért értékek, természetesen milliméterben értendők.




Naptár szerint szeptemberben érkezik a várva várt tavasz. Idén szerintem már az augusztus vége is jó meleg volt, de a szeptember igazán kellemes. Ilyenkor az a jó, hogy amikor előbújik a nap, akkor már jó meleget tud csinálni. Az eső is jóval kevesebb, lehet menni kirándulni, horgászni vagy ki mit szeret. A helyiek jó része már ujjatlan nyári ruhát hord és persze lekerülnek a cipők. Én azért még hosszú ujjú pólóban és pulóverben indulok el. Látszik is rajtam, hogy nem Kiwi vagyok.




A tavasz előrehaladtával, ha kisüt a nap, akkor már nagyon jó az idő, 25 fok és erős napsütés. Úgyhogy ilyenkor már komolyan kell venni az UV-t. De azért az időjárás igencsak változékony, és ebben bizony hasonlít a jó magyar tavaszra. A tavasz itt még arról nevezetes, hogy ilyenkor születnek meg a kis bárányok és ennek mindenki nagyon örül. Rendeznek tavaszi virág fesztiválokat is, pl. a Hawke's Bay-ben (egészen pontosan Hastingsben) és állítólag ilyenkor a legjobb az ú.n. White water rafting- na ez az amit én sajnos nem merek kipróbálni, pedig biztosan élvezetes lehet. Talán ha majd a gyerekeim felnőnek... Szóval, ez a szakértők szerint, azért ilyenkor a legjobb, mert a tavaszi hóolvadás miatt a folyók szintje nagyon megemelkedik, amitől még izgalmasabb lesz a rafting...



A nyár természetesen itt is a legjobb évszak!! Decembertől-Februárig jó meleg van, de nincs kánikula, a napok hosszúak és nagyon-nagyon sokat süt a nap. Mindig fúj egy kicsit a szél, így a levegőt még kevésbé érzed melegnek, mint amilyen valójában. Az idő nagy részét, aki csak teheti kint tölti, mivel elég későn megy le a nap, még munka után is simán belefér egy kis tengerpartozás. Hétvégén természetesen elmaradhatatlan a kirándulás vagy a kinti sütés-főzés. Mivel itt a parkok nagy része fel van szerelve grillsütővel, amit bárki használhat, így sokan egész  napra kitelepednek, úsznak, rögbiznek, söröznek és esznek-isznak...





 Az új-zélandi nyarat fűszerezi még, hogy beleesik a karácsony és a szilveszter.De erről majd írok egy külön posztot, úgyis mindjárt nyakunkon a karácsonyi leértékelés. Inkább egy "homokozós" képet tettem, ami valójában inkább sarazást és dagonyázást jelent, de a gyerekeim kedvenc foglalatossága (a kagylóhéj-gyűjtés mellett).







Az ősz itt márciustól májusig tart és itt sem tartozik a kedvenc évszakaim közé, de a magyarországi ősszel ellentétben, itt legalább elmarad a ködös hideg, viszont nagyon sok eső esik és nagyon sokszor. Nem olyan szemerkélősen, hanem ha elered, akkor szakad órákon át. Utána viszont ha kisüt a nap, akkor nagyon meleg is tud lenni, még ősz végén is van akár 20 fok is. Elég furcsa érzés, hogy húsvét után nemhogy egyre jobb lenne az idő, hanem egyre többet esik az eső és napok már érezhetően rövidülnek. Különösen az óraátállítás után.




Igazán hideg nincs, legfeljebb esténként hűl le a levegő, de ha napközben éppen nem esik, akkor olyan kb. mint a kora-nyár Magyarországon. A helyiek április végéig még simán úsznak a tengerben, én azért ennyire még nem kiwisedtem el, szerintem akkor már hideg a víz. Alapból az eredeti új-zélandi növényzet örökzöld, de az európaiak behozták a lombhullatókat, az tényleg nagyon szép, amikor a sok örökzöld páfrány és fenyő között színesednek a levelek. Állítólag Közép Otago és Hawke's Bay híres arról, hogy milyen gyönyörű ott az ősz, de nekem még nem volt szerencsém látni.





És végül a tél, ami itt júniustól augusztusig tart, ekkor van a leghidegebb és még annál is sokkal többet esik az eső, mint egyébként. Szóval nagyon sokat. A hegyekben ilyenkor már hó van és lehet menni síelni, meg persze nagyon szép is. Mi még nem jutottunk el a sípályákig, de jövőre tervezzük, hogy elmegyünk. Így most csak arról tudok írni, hogy itt Aucklandben milyen volt a tél. Habár én az első új-zélandi telünket Magyarországon töltöttem, úgyhogy abból kimaradtam. A második tél, aminek éppen most lett vége, szerintem egészen elviselhető volt.A leghidegebb olyan 1-2 fok volt, de az is éjszaka. Mivel azóta már egy szigeteléssel rendelkező házban lakunk, nem nagyon érintett minket. Napközben, még télen is előfordult 17-18 fok, amikor kisütött a nap. Az átlag, olyan 12-15 fok körüli volt. Eső az viszont volt bőven. Itt a téli eső olyan, mint Magyarországon egy kiadós nyári eső, csak tart mondjuk 4-5 napig. Folyamatosan, szakad, esik és olyan érzésed van, hogy soha, de soha nem is fog elállni. De aztán hirtelen eláll és megint ezerrel süt a nap. Volt olyan nap is júniusban, amikor vidáman sétálgattam lent a Long Bayen és még én is levettem a pulóverem, mert melegem volt benne.


 És a végére hagytam az összefoglalót Auckland időjárásáról....




3 megjegyzés:

Pappito írta...

NZ a déli féltekén van, nem az északin :)

rgranc írta...

Pappito megelőzött, erre figyeltem fel én is... :)

Private Psychologist írta...

Köszi, javítva :)