2009. november 23., hétfő

Pharmacist only- mi a szösz ez?

 Ezt a posztot sem nekem sikerült előállítani, hanem a kedves Szomszédasszonyom írta az új-zélandi gyógyszervásárlásban kevésbé járatosak számára. Lentebb kiderül majd, hogy mi az a "general sale" gyógyszer, mi a különbség a "pharmacy only" és a "pharmacist only" kategória között és mi tartozik új-zélandon a "prescription olny" kategóriába. Továbbá felsorolásra kerülnek azok a gyógyszerek, amit érdemes és amit nem érdemes magunkkal hozni Magyarországról...
 
Mielőtt valaki Új-Zélandra utazna és van olyan vény nélküli gyógyszer, amelyet akár ritkábban, akár gyakrabban szedni szokott vagy amelyhez ragaszkodik, érdemes utánanézni, hogy az adott gyógyszer kapható-e a Zátonyon, ugyanis számos olyan hatóanyagot, amelyhez mi hozzászoktunk, itt egyáltalán nem forgalmaznak.

Új-Zélandon a gyógyszereket négy nagy csoportba sorolják a forgalmazásuk módja szerint. Az első csoportba tartoznak a "general sale" gyógyszerek, amelyek nagyjából bárhol kaphatók, benzinkútnál, szupermarketben, gyógyszertárban. Ilyen "general sale" gyógyszerek például a legismertebb fájdalomcsillapítók: a paracetamol (Panadol), aszpirin vagy az ibuprofen (Nurofen). Mindenki kapaszkodjon meg, itt tényleg kapható saját márkás fájdalomcsillapító a szupermarketben! Szintén "general sale" gyógyszer például a köhögéscsillapítók közül a guaiphenesin a mélyről jövő, hurutos köhögésre (Coldrex Broncho Magyarországon, itt például Lemsip Chesty Cough), a gyomorégésre ajánlott antacidumok, a megfázás kezelésére a Coldrex, izomfájdalmakra a Voltaren krém, a „legalapvetőbb” szemcseppek, műkönny, stb. Ebbe a kategóriába tartoznak a vitaminok, étrend-kiegészítők, amelyekből itt annyi fajta van, hogy „Waikato-t lehetne rekeszteni belőlük”.

A második csoportot a "pharmacy-only" gyógyszerek jelentik, amelyek nevükből adódóan csak gyógyszertárban kaphatók. Ide tartoznak egyrészt a magasabb hatóanyag tartalmú "general sale" gyógyszerek és rengeteg olyan hatóanyag, amelyhez hivatalosan a patikus tanácsot ad, hogyan használd. Nekem ebben vegyes tapasztalataim vannak, volt olyan gyógyszertár, ahol részletesen elmagyarázták hogyan használjam a gyógyszert, mikor vegyem be, adtak hozzá kis mérőedényt, hogy tudjam pontosan mennyit veszek be. A másik helyen viszont csak annyit kérdeztek, hogy tényleg ezt akarom és már fizethettem is. Ezeket a gyógyszereket úgy emelheted le a polcról a gyógyszertárban, mint egy szupermarketben bármely más terméket vagy kérdezősködhetsz a patikusnál, hogy melyiket válaszd.

A harmadik csoportot a "pharmacist-only" vagy "restricted" gyógyszerek jelentik, amelyet a gyógyszerész is kiadhat, nem kell feltétlenül elmenni az orvoshoz receptért. Köhögéscsillapítók között vannak ilyen gyógyszerek, néhány antihisztamin, néhány hydrocortison, hyoscine (ami Magyarországon a Buscopan, itt Gastro-Soothe a neve) és számos más. A magyar gyakorlattól jelentősen eltérően a sürgősségi fogamzásgátló tabletta (hatóanyaga levonorgestrel) vagy a migrén esetén használt sumatriptan szintén ebbe a csoportba tartozik. Ez a két gyógyszer azonban nem minden gyógyszertárban elérhető, de a gyógyszerészek tudnak segíteni, hogy hol a legközelebbi árusítóhely. Ezek a gyógyszerek nincsenek kitéve a gyógyszertári polcokra, a gyógyszerésztől kell kérni őket.

A negyedik csoportot a vényköteles, "presciption-only" gyógyszerek alkotják, amelyhez mindenképpen el kell menni valamilyen háziorvoshoz, szakorvoshoz.

Ami számunkra fontos lehet, hogy Algopyrin nem kapható és semmilyen olyan gyógyszer sem, amely az Algopyrin hatóanyagát, a metamizole sodium-ot tartalmazza, ilyen például a Meristin, Novalgin, Quarelin. Ezek Magyarországon is vénykötelesek lettek, de itt ezek még receptre sem kaphatók.

Nem kapható No-Spa és semmilyen olyan gyógyszer, amely a hatóanyagát, a drotaverine-t tartalmazza. Nem kapható ACC és semmilyen acetylcystein tartalmú nyákoldó. Nekem nem sikerült találnom kalcium pezsgőtablettát, amelyet gyakran használunk enyhébb allergiás reakciókra, és amelyre a sandfly-ok miatt időnként igen nagy szükség van. Nem láttam Demalgont vagy Antineuralgica-t, ezek is vényköteles lettek Magyarországon, de itt nem találtam semmilyen vényköteles terméket sem, amely a hatóanyagukat (aminophenazone) tartalmazná. Biztosan vannak más hatóanyagok is, én ezekbe futottam bele az elmúlt időszakban.

Ha valakinek ez érdekes lehet, akkor javaslom, hogy a következő weblapokon nézelődjön:

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medicine
- ezen az oldalon ki lehet deríteni, hogy az otthon használt gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz

http://www.medsafe.govt.nz/regulatory/DbSearch.asp
- ezen az oldalon a hatóanyag alapján meg lehet tudni, hogy kapható-e itt ilyen gyógyszer, mi a neve és milyen besorolású. A hatóanyagok nevének helyesírására érdemes odafigyelni, mert vannak néha különbségek, vagy interneten utánanézni, hogy esetleg más néven is szerepel-e az adott hatóanyag.

Tapasztalataim szerint, ha tudjuk a Magyarországon használt gyógyszer hatóanyagának nevét, akkor a gyógyszerészek utána néznek és megpróbálnak ajánlani helyette valami mást, ami működhet.

Ha valaki saját célra hoz be gyógyszert, akkor arra nagyon figyeljen, hogy codeine vagy pseudophedrine tartalmú gyógyszert NE válasszon. Főleg köhögéscsillapítók, megfázás elleni szerek tartalmaznak ilyeneket. Ugyanis a határon kutyákkal kerestetik azokat a csomagokat, amelyek ilyen tablettákat tartalmaznak. Mindkettőt kábítószerként kezelik (a pseudophedrine a methamphetamine, vagy ahogyan itt nevezik a P egyik alapanyaga) és elég sok kellemetlen kérdésnek teszi ki magát a határon az, akinek a csomagjában megtalálják. Ez a postán küldött csomagokra is igaz.

Nincsenek megjegyzések: